Led izzók

Noha a LED izzó elterjedt kifejezés a hétköznapi szóhasználatban, fontos tisztázni, hogy a LED nem izzik, hanem világít. Fontos kiemelni az energiatakarékos világítást, melynek említése során sokaknak a kompakt fénycső jut eszébe, miközben a LED izzó a hétköznapi életünkben használatos fényforrások között a legenergiatakarékosabb.

 

 


 

Mi az a LED izzó?

LED izzó egy fénykibocsátó dióda, (Light Emitting Diode) mely egyenfeszültség hatására fényt bocsát ki. A LED izzó-t 1955 évben találták fel és rendkívül széleskörű hasznosíthatóságról tett tanúbizonyságot.

 

Hagyományos LED izzó

Miben más a LED izzó más fényforrásokhoz képest?

Az eredeti LED izzó hőtermelése minimális, és még akkor sem süti meg az ember kezét, ha állandóan világít. A Power LED izzó és újabban az SMD LED izzó – technológiájuknak és hatalmas teljesítményüknek köszönhetően – még ha kissé is, de sütős lehet, ezért általában hűtőbordás burkolatban láthatóak. Természetesen ezek sem fogják megsütni az ember kezét, mint például egy villanykörte, tehát a LED izzó az áramból nem hőt, hanem fényt állít elő, így teljesítménye és hatásfoka sokszorosa az energiatakarékos villanykörtéének is.

 

LED izzó termékeink

 

A LED izzó nem termel számottevő hőt, és nem is tesz jót neki a túlzottan meleg környezetet, erre a gyártók is felhívják a figyelmet, mert a szobahőmérséklet mellett tudja az ideális élettartamot elérni.

Összehasonlítás képen egy villanykörte hatásfoka legfeljebb 14 lumen/Watt, a halogén izzóké ennek maximum a duplája, egy kompaktfénycső a minőségétől függően 40-70 lumen/Watt, a LED izzó pedig 60-120 lumen/Wattos tartományban képes teljesítményt leadni.

Modern izzó

Led izzó élettartam

A LED izzó átlag élettartama 20 000 és 50 000 óra között tervezhető, tehát jóval hosszabb, mint az átlagos fényforrásoké, miközben a LED izzó felkapcsolás után teljes fénnyel és azonnal világít, az állandó kapcsolgatás ellenére sem csökken élettartama. A LED izzó nem tartalmaz mozgó, lengő alkatrészeket, nincsen benne gáz, a hirtelen hőmérsékletcsökkenés vagy rázkódás nem befolyásolja élettartamát. A LED izzó világítási szögei korlátlanok, fényét nem kell külön tükrökkel terelni.

 

Led izzó színei

 

A hagyományos világító testek esetében a külső felületet festik be ezért gyakorlatilag csak egy féle színben lehet hagyományos izzókat kapni. Az RGB egy olyan LED izzó, melyben egy piros, egy zöld és egy kék LED található. Ezeket egyedi vezérlőn keresztül eltérő fényerővel tudjuk működtetni, ezáltal bármilyen színt elő lehet állítani, éppen ezért kiválóan alkalmas és előszeretettel használják is hangulatvilágításhoz, designfelületekhez.
A hagyományos fényforrások fényének színe melegfehér más néven műfény. Ha nem akarjuk a LED izzó miatt a korábban megszokottól eltérő színben látni lakásunk berendezéseit, akkor érdemes meleg fehér színű LED izzót választani. Ugyanakkor napjaink stílusához, a modern bútorokhoz jobban illeszkedik a hidegfehér színű LED izzó.

Led izzó ár

Mivel a LED izzó viszonylag új világítási lehetőség, ezért a vásárlási árak magasabbak, de mint a szigetelés esetében sem, itt sem szabad az alapján dönteni, hogy mennyibe kerül, mert azt kell vizsgálni, hogy adott időszakon belül mennyi energiát spórol meg számunkra, tehát mennyi idő alatt térül meg befektetésünk. A LED izzó ára működése során többszörösen is megtérül.

A LED izzók többsége nem fényerő szabályozható, mert részben így olcsóbb a gyártása, másrészt felesleges is, hiszen nem kell lejjebb tekerni a világítást, mert nem kell, hogy kevesebbet fogyasszon, így sem fogyaszt szinte semmit.

LED izzó termékeink

 

E24 LED izzó

Összességében kijelenthetjük:

  • A villamos áram számla, világításra eső része akár 90%-kal is csökkenthető LED izzó használatával.
  • Átlagban majd hatszor jobb hatásfoka a hagyományos izzókhoz képest.
  • Csak oda világít, ahová szeretnénk.
  • Bármennyiszer le-és felkapcsolhatjuk.
  • Tökéletes fényérzetet biztosít.
  • 5-15 év élettartammal bír.
  • Karbantartást nem igényel.
  • Környezetbarát és nem tartalmaz ólmot, halogént, higanyt.

A LED izzó típusai

Az izzókat többek között teljesítményük, az általuk kibocsátott fény színe, valamint a foglalat alapján lehet csoportokba osztani. A legnagyobb szerepet mindenképpen a foglalat játssza, hiszen ha ez nem megfelelő, akkor az izzót egyáltalán nem tudjuk használni.

LED izzó normál E27-es foglalattal

A háztartások leggyakoribb foglalata a 27 mm átmérőjű, szaknyelven E27 foglalat. Ebbe csavarmenettel rögzíthető az izzó. Ha szeretne lefaragni villanyszámlájából, külön beruházás nélkül áttérhet a LED izzó használatára, ugyanis az E27-es foglalatba egyszerűen beilleszthetők a korszerű izzók.

Vékony, E14-es foglalatú LED izzó

A vékony foglalatok közül az E14-es a legelterjedtebb. Az E27-eshez hasonlóan ez a LED izzó is gond nélkül becsavarható a háztartásban fellelhető foglalatokba. Az E14-es foglalattal ellátott izzók legfeljebb 40 W teljesítményűek lehetnek. Egy LED izzó alacsonyabb teljesítmény mellett is jóval nagyobb fényt ad, mint a hagyományos izzók.

MR16 LED spot

A LED izzó használatával kiválthatja a hagyományos, G5,3-as foglalattal rendelkező izzókat. Az MR16 spottal irányítható a fény, így pontosan azt a területet fogja megvilágítani, ahol szükség van a fényre. A halogén fényforrásokkal szemben ráadásul nem is melegszik fel, így alkalmas a folyamatos üzemeltetésre.

GU10 LED spot

A GU10 a legszélesebb körben elterjedt spot lámpa. A meleg- vagy hidegfehér színű fényt árasztó LED izzó 3,5 Wattos teljesítménye mellett is olyan fényerőt produkál, mint a hagyományos 40 Wattos izzók. Az izzók kifejezetten tartósak, élettartamuk eléri a 25 000 órát. Háztartásokban és ipari körülmények között is használják.